pv3

Inzake gepleegde strafbare feit(en), (gekwalificeerde) diefstal art. 311 Wetboek van Strafrecht, heb ik het navolgende onderzoek ingesteld.

Aanleiding onderzoek

Op vrijdag 23 augustus 2019 omstreeks 21.05 uur vond er een diefstal plaats op de Noordbolwerk ter hoogte van de Koepoort te Midddelburg. Bij deze diefstal werd een portemonnee weggenomen uit een handtas. Aangeefster mevr. Poelman reed in haar elektrische rolstoel over de Noordbolwerk toen zij werd aangesproken door een onbekende man die in gebrekkig Nederlands de weg vroeg. Deze man had een stadsplattegrond in zijn handen en zocht het Marktplein in Middelburg. Er was ook nog een vrouw in het bijzijn van de man, zij stond achter de rolstoel.

Op zaterdag 24 augustus 2019 te 14.00 uur kwam Poelman erachter dat haar portemonnee met ING-bankpas en een briefje met de pincode uit haar handtas verdwenen was. Bij controle bleek er 200 euro met die pas te zijn bij een geldautomaat van de ABN AMRO aan het Damplein in Middelburg.

Poelman en haar zoon Ridders hebben via de meldkamer op zaterdag 24 augustus 2019 omstreeks 14.00 uur een melding gedaan van fraude. Omdat Poelman lichamelijk beperkt is, is verbalisant Pieter Riksen naar het adres gegaan van Poelman. Het betreft een appartementencomplex aan de Koepoort 2, 4331SG te Middelburg.

Vordering camerabeelden

Op zaterdag 24 augustus te 16.00 uur nam verbalisant Pieter Riksen telefonisch contact op met de afdeling security van de ABN AMRO. Daarbij sprak verbalisant Riksen met Van der Pol, medewerker security ABN AMRO bank N.V, afdeling security, contactadres: ABN AMRO bank N.V. Markt 7, 4331 LJ Middelburg. Van der Pol verklaarde naar aanleiding van de vraag van Riksen betreffende de geldautomaat en het bijbehorende bankpasnummer, dat er camerabeelden beschikbaar waren van genoemde transactie. Daarbij vorderde Riksen mondeling de verstrekking van opgenomen beelden van beveiligingscamera’s van een ABN AMRO-pinautomaat gelegen aan het Damplein te Middelburg. De mondelinge vordering werd later bevestigd door middel van de schriftelijke vordering 126nda van het Wetboek van Strafvordering, onder nr. PL4421 2019576131-19.

Verkregen camerabeelden

Op maandag 26 augustus 2019 om 21.30 uur ontving Riksen, uit handen van Van der Pol, ABN AMRO security, digitaal de gevorderde camerabeelden van bewakingscamera nr. 5. Dit betreft een bewakingscamera, gemonteerd in het display van een geldautomaat gelegen aan het Damplein te Middelburg.  

Intern verzoek camerabeelden

Op maandag 26 augustus 2019 om 21.30 uur vroeg verbalisant Riksen of ik de ontvangen camerabeelden nader wilde onderzoeken. Dit onderzoek heb ik ingesteld op dinsdag 27 augustus 2019 om 10.05 uur. Ik heb de beelden uit de selectie bekeken. De beelden zijn bij daglicht en in kleur opgenomen. Het betreffen beelden opgenomen tussen zaterdag 24 augustus 2019 13.15 en 13.30 uur. Er is slechts activiteit waarneembaar bij de geldautomaat tussen 13.21 en 13.22 uur.

Analyse camerabeelden

De gebruikte tijdsaanduiding is conform de tijdsbalk onderin beeld van de mediaspeler.

De camerabeelden zijn steeds vanuit één standpunt opgenomen. Linksonder in beeld zag ik de tekstaanduiding “Camera 5” staan en rechtsonder in beeld de cijferaanduiding “13:21”. Deze laatstgenoemde aanduiding wijzigde halverwege de opname in “13:22”.

De camerabeelden gaven zicht op een 30km-weg (Damplein) aan de linkerzijde die toegang biedt naar een parkeerterrein in het midden van het beeld. Tussen de weg en het parkeerterrein is een afscheiding door een lage struikenhaag van ongeveer 1 meter hoog. Aan de rechterzijde van het parkeerterrein, gezien vanuit de camera, is een deel van een gebouw te zien. Ik zag vanuit de camera positie zeven auto’s geparkeerd staan op het parkeerterrein. Ik verwijs naar bijlage 1, situatieschets.

Na 2 seconden zag ik een grijze Ford Focus aanrijden vanuit linksonder in beeld over de 30km-weg, richting het parkeerterrein. Zie bijlage 2 voertuig komt aanrijden. De auto werd achteruit ingeparkeerd in een parkeervak, dicht tegen de gebouwzijde aan (de kortste route naar de geldautomaat). Zie bijlage 3 voertuig parkeert. Ik zag dat de kenmerken van het voertuig waren:

Kenmerk voertuig 1:

– Grijze personenauto;
– Merk: Ford Focus;
– Kenteken niet scherp leesbaar, ik lees 39-RR-TX of 29-RR-TX.

De bestuurder stapte uit en liep naar de geldautomaat (geschatte afstand auto – pinautomaat: 50 meter). De persoon loopt richting de pinautomaat. Zie bijlages 4 en 5 persoon stapt uit auto en loop naar pinautomaat. De man haalde met zijn linkerhand een oranje voorwerp uit zijn linkerbroekzak en pakte het over in zijn rechterhand. Ik verwijs naar bijlage 6 voor foto van het voorwerp.

Signalement persoon 1:

– Geslacht: man;
– Lengte: rond de 1.70 tot 1.80 meter;
– Postuur: normaal;
– Huidskleur: blank;
– Haarkleur: kalend bovenop het hoofd, lichtdonkere gezichtsbeharing;
– Kleding: donkere broek, rode polo met embleem rechtsboven aan de voorzijde, donkere schoenen met witte zolen;
– Accessoires: horloge met zwarte band aan de linkerpols, zonnebril met zwarte glazen.

Tijdens deze wandeling keek hij om zich heen (links en rechts). Aangekomen bij de pinautomaat voerde hij handelingen uit (niet goed te zien wat precies). Na ongeveer 8 seconden liep de man terug naar de auto. Bij het verlaten van de pinautomaat stopte de man het oranje voorwerp in een pashouder/portemonnee, waar ook een of meer papieren met 20 euro bedrukt te zien was. Zie bijlage 7: persoon heeft bankbiljetten in zak. Vervolgens stopte de man het in zijn rechterachterzak (zie bijlage 8 persoon stop voorwerpen in achterzak) en liep terug naar zijn auto en stapte in via het linkervoorportier en reed weg via de Hendriklaan naar het Damplein. Hierna stopt de video-opname.

Bijlagen:

1. Situatieschets (geldautomaat Damplein Middelburg.png);
2. Screenshot voertuig komt aanrijden (Still 1.png);
3. Screenshot voertuig parkeert (Still 2.png);
4. Screenshot persoon stapt uit voertuig (Still 3.png);
5. Screenshot persoon loopt naar pinautomaat (Still 4.png);
6. Screenshot persoon heeft voorwerp in hand (Still 5.png);
7. Screenshots persoon heeft bankbiljet(ten) in hand (Still 6.png en Still 7.png en Still 8.png);
8. Screenshot persoon stopt voorwerpen in achterzak (Still 9.png).

Scroll naar top