pv2

Aanleiding onderzoek

Op maandag 19 oktober 2020, omstreeks 10.00 uur, werd door een onbekend persoon ‘Juweliers Royals Apeldoorn’ overvallen aan de Hoofdstraat 65a, 7311 JV te Apeldoorn.
De eigenaar van Juweliers Royals Apeldoorn, de heer XX, heeft ter plaatse aangifte gedaan van diefstal door middel van geweld (artikel 312 van het Wetboek van Strafrecht).

Op maandag 19 oktober 2020 omstreeks 13.20 uur is verbalisant Amerongen ter plaatse gegaan. Hij heeft gesproken met getuige Bouwmeester. De getuige verklaarde kort en zakelijk weergegeven dat hij zojuist had gezien hoe een man met een rood shirt uit de kofferbak van een grijze personenauto een kluis had getild en deze in een andere auto had geplaatst die zojuist was komen aanrijden. Die andere auto, ook een grijze personenauto was daarna weggereden. Evenals de man met het rode shirt in de andere grijze personenauto. De getuige vond dit verdacht. Voor het afleggen van een volledige getuigenverklaring werd de getuige verwezen naar het politiebureau van het district Apeldoorn.

Vordering camerabeelden

Op maandag 19 oktober 2020, omstreeks 15.00 uur werd door verbalisant Amerongen een vordering tot verstrekking van de beelden van beveiligingscamera 2 gedaan.
De vordering camerabeelden werd gedaan aan de eigenaar van het parkeerterrein Dhr. Bolderman van Bolderman Parc and Go, Smaragdstraat 18, 7314 HG, Apeldoorn.

Verkrijgen camerabeelden

Op dinsdag 20 oktober 2020, te 08.15 uur, heeft verbalisant Amerongen, uit handen van dhr. Bolderman, digitaal via e-mail, de gevorderde camerabeelden van bewakingscamera nr. 2 ontvangen.

Intern verzoek uitkijken camerabeelden

Door verbalisant Amerongen werd aan mij op dinsdag 20 oktober 2020 om 10.05 uur het interne verzoek gedaan om de ontvangen camerabeelden nader te onderzoeken en daarvan een proces-verbaal van bevindingen op te maken. Ten behoeve van het onderzoek en de totale duur van de camerabeelden is er vervolgens een preselectie van de beelden gemaakt van 0.58 minuten van het tijdstip 09.50 uur tot 10.48 uur. Ik heb de beelden uit de selectie bekeken. De beelden zijn bij daglicht en in kleur opgenomen. Dit onderzoek heb ik ingesteld op dinsdag 20 oktober 2020 om 10.05 uur.

Analyse camerabeelden

De gebruikte tijdsaanduiding is conform de tijdsbalk onderin beeld van de mediaspeler. camerabeelden zijn steeds vanuit één standpunt opgenomen. Linksonder in beeld zag ik de tekstaanduiding “Camera 2” staan en rechtsonder in beeld de cijferaanduiding “13:06”. Deze laatstgenoemde aanduiding wijzigde halverwege de opname in “13:07”.

De camerabeelden gaven zicht op een parkeerterrein, waarop tien voertuigen geparkeerd stonden. Bovenin een beeld was er een afscheiding van het parkeerterrein zichtbaar in de vorm van een gebouw van roodbruine bakstenen. Rechts in beeld was er een afscheiding zichtbaar door middel van een langgerekte groenstrook met meerdere bomen. De camerabeelden in het midden gaven zicht op twee rijen parkeervakken. In de rij parkeervakken aan de rechterkant stonden acht voertuigen personenauto’s en één bestelauto geparkeerd. In de rij parkeervakken aan de linkerkant waren de eerste paar parkeervakken niet bezet en stonden vijf personenauto’s geparkeerd. Voor een situatieschets van het parkeerterrein aan de Sprengenweg te Apeldoorn, verwijs ik naar bijlage 2.

Om 0.01 minuten zag ik dat er een personenauto van linksonder in beeld kwam aanrijden uit de richting van de Sprengenweg en dwars op de eerste parkeervakken aan de linkerzijde parkeerde. De geschatte afstand tussen voertuig 1 en voertuig 2 was 3 meter. Voor een screenshot van dit voertuig verwijs ik naar bijlage 2. Ik zag dat de kenmerken van dit voertuig waren:

Kenmerk voertuig 1:

– Grijsbruin personenvoertuig;
– Kenteken KV-040-S.

Om 0.10 minuten zag ik dat er een persoon in de andere personenauto bewoog, de personenauto stond geparkeerd in de rechterrij met parkeervakken. Meer specifiek zag ik dat deze 2e personenauto geparkeerd stond in het derde parkeervak, geteld vanaf de eerste parkeerplaats rechtsonder in beeld. De geschatte afstand tussen voertuig 1 en voertuig 2 was 3 meter. Ook voor een screenshot van dit voertuig verwijs ik naar bijlage 2. Ik zag dat de kenmerken van dit voertuig waren:

Kenmerk voertuig 2:

– Blauwgrijs personenvoertuig;
– Het kenteken is niet scherp genoeg leesbaar. Ik kon het kenteken wel lezen. 39-RR-TX.

Om 0.11 minuten zag ik dat het linkervoorportier van voertuig 2 openging en er een man uitstapte. Ik zag dat de man via de linkerzijde van voertuig 2 richting voertuig 1 liep en dat hij daarbij links en rechts om zich heen keek. Voor een screenshot van deze man verwijs ik naar bijlage 3. Ik zag van dit persoon het volgende signalement:

Signalement persoon 1:

– Geslacht: man;
– Leeftijd: tussen 30 en 40 jaar;
– Lengte: rond de 1.70 tot 1.80 meter;
– Postuur: normaal;
– Huidskleur: blank;
– Haarkleur: kalend bovenop het hoofd, lichtdonkere gezichtsbeharing;
– Kleding: donkere broek, rode polo met embleem rechtsboven aan de voorzijde, donkere schoenen met witte aan de zijkant van de zolen;
– Accessoires: zwart horloge aan de linker pols, zonnebril met zwarte glazen.

Om 0.17 minuten zag ik dat persoon 1 naar de achterzijde van voertuig 1 liep en dat hij met de rechterhand de achterklep van voertuig 1 opende. Hij bevond zich op dat moment aan de achterzijde van voertuig 1. Hiervoor verwijs ik naar bijlage 4. Ik zag dat persoon 1 vervolgens terugliep naar voertuig 2. Om 0.22 minuten zag ik dat hij met zijn linkerhand de achterklep van voertuig 2 opende. Hij bevond zich op dat moment aan de achterzijde van voertuig 2. Hiervoor verwijs ik naar de reeds eerder genoemde bijlage 4. Ik zag dat persoon 1 bij het openen van deze achterklep kort rechts en links om zich heen keek.

Om 0.25 minuten zag ik dat persoon 1 zich naar voren boog in de geopende achterbak van voertuig 2. Ik zag dat hij met beide handen een voorwerp vastpakte en uit de achterbak tilde. Ik zag dat het voorwerp een rechthoekige vorm had en zwart van kleur was. Het voorwerp had een geschatte afmeting van 40cm lang, 20cm breed en 20cm hoog. Hiervoor verwijs ik naar bijlage 5.
Ik zag dat persoon 1 het voorwerp met beide handen vasthield en daarmee naar de achterzijde van voertuig 1 met de geopende achterklep liep. Vervolgens zag ik dat persoon 1 het voorwerp met beide handen in de achterbak van voertuig 1 plaatste en dat hij dit voorwerp naar de linkerzijde van deze achterbak verschoof. Vervolgens zag ik dat persoon 1 de achterklep met de rechterhand sloot en dat hij daarna met de linkerhand kort op de achterruit van voertuig 1 tikte.

Om 0.37 minuten zag ik dat persoon 1 terugliep in de richting van voertuig 2. Ook zag ik dat voertuig 1 op datzelfde moment wegreed van de parkeervakken waarop dit voertuig geparkeerd stond. Ik zag dat voertuig 1 vertrok richting de linkerkant van het beeld in de richting van de Sprengenweg en daar om 0.40 minuten het beeld verliet. Hiervoor verwijs ik naar bijlage 6.

In de tussentijd zag ik dat persoon 1 de achterzijde van voertuig 2 bereikte en met zijn rechterhand de achterklep van voertuig 2 sloot. Ik zag dat persoon 1 het linkervoorportier van voertuig 2 opende en instapte. Om 0.46 minuten zag ik dat voertuig 2 wegreed uit het parkeervak waar het geparkeerd stond en rechtsaf sloeg. Om 0.50 minuten zag ik dat voertuig 2 via de rechterzijde het beeld verliet. In de richting van de Handelsstraat. Hiervoor verwijs ik naar bijlage 7.

Om 0.51 minuten zag ik dat vanuit rechtsboven in beeld een voorbijganger richting het parkeerterrein kwam lopen. Deze was niet goed genoeg in beeld om een exact beschrijving van te kunnen geven. Ik zag dat deze voorbijganger een lichte broek aan had, een donker shirt droeg en dat deze persoon een donkere tas in de linkerhand droeg. Ik zag dat deze persoon naar de parkeervakken liep rechtsboven in beeld.

Om 0.52 minuten zag ik dat er rechtsboven in beeld een voorbijganger uit het gebouw kwam lopen richting het parkeerterrein. De voorbijganger was niet goed genoeg in beeld om een exacte beschrijving te kunnen geven. Ik zag dat deze voorbijganger geruite bovenkleding aan had, een donkere broek droeg en dat deze persoon een lichte tas in de linkerhand droeg.

Om 0.58 minuten zag ik dat de opname van de camerabeelden eindigde.

Bijlagen:

1. Situatieschets parkeerterrein Sprengenweg te Apeldoorn (situatietekening.png)
2. Screenshot voertuig 1 en voertuig 2 (still 2.png)
3. Screenshot persoon 1 en screenshot openen achterklep voertuig 2 (still 7.png)
4. Screenshot openen achterklep voertuig 1 (still 5.png)
5. Screenshots voorwerp uit voertuig 1 (still 8.png en still 9.png)
6. Vertrek voertuig 1 (still 12.png)
7. Vertrek voertuig 2 (still 13.png)

Scroll naar top